Bajra meel is een grijzige kleur met een licht nootachtige smaak en bestaat uit Bajra-korrels, ook bekend als Pearl Millet of Black Millet.
Bajra-meel is warm in zijn eigenschap, daarom wordt Bajra-meel meestal gebruikt in de winter in India.
Bajra-meel wordt meestal gecombineerd met tarwemeel voor het maken van platte broden zoals bhakari, thepla en khakhra.
Bajra-meel is ook bekend als Pearl Millet, Bajra (Bengaals, Hindi, Oriya), Bajri (Gujarati, Marathi), Sajje (Kannada), Bajr’u (Kashmiri), Cambu (Malayalam, Tamil), Sazzalu (Telugu). Andere namen: Spiked millet, Pearl millet
Waar wordt Heera Bajra (parelgierst) bloem gebruikt
Bajra ki roti , of plat brood gemaakt van Bajra is een zeer populair rustiek gerecht uit de Rajasthani-keuken.
Bajra-meel wordt gemengd met Juwar (sorghum) en tarwemeel maakt stevige platte broden genaamd Bhakri of Bajra Rotlo in Gujarati. Bajra-meel wordt ook gebruikt op Kumbu Dosai, een Zuid-Indiase delicatesse. Bajra vada, gefrituurde hartige koekjes, een theetijdsnack, smaken heerlijk bij een kopje thee 's avonds.
Opmerkingen en voedingsfeiten over Heera Bajra (parelgierst) bloem
< ul>
Bajra-meel is glutenvrij en is een meel met meerdere voedingsstoffen, rijk aan eiwitten, ijzer, calcium, foliumzuur, magnesium en zink.
Bajra bevat niacine , een vitamine die een cruciale rol speelt bij het verlagen van het cholesterolgehalte. Bovendien is Bajra rijk aan onoplosbare vezels die de spijsvertering bevorderen.