Idli rava, ook wel bekend als rijstroom, is griesmeel op basis van rijst gemaakt van gekookt, gedroogd en gemalen tot fijn, griesmeelachtig poeder. Idli rava maakt zachte luchtige Idli, de zeer populaire hartige cake uit Zuid-India.
Idli rava, ook wel bekend als rijstroom, is griesmeel op basis van rijst gemaakt van gekookt, gedroogd en gemalen tot fijn, griesmeelachtig poeder. Idli rava maakt zachte donzige Idli, de zeer populaire hartige cake uit Zuid-India.
Recept voor het maken van Idli met Idli Rava:
Ingrediënten
3 kopje idli rava
1 kopje urad dal split black
1 tl fenegriekzaden (methi dana)
Olie - naar behoefte olie voor het invetten van de idli stand
Zout naar smaak
Water - zo nodig water om te weken en te malen
Methode:
Neem in aparte kommen idli rava en urad dal (gespleten zwarte gram). Was de urad dal 2-3 keer in water. Week de urad dal. Voeg 1 theelepel fenegriekzaden (methi dana) toe. In een andere kom week idli rava met het water. Het water moet de idli net weken rava met een dunne laag bovenop. Dek af en laat ze 4-5 uur weken.
Leg het water uit de geweekte urad dal. Doe de uitgelekte urad dal en fenegriekzaden in een mengbeker. Roer ze door elkaar. Voeg heel weinig water toe en mix ze opnieuw tot een gladde massa. Verwijder de gladgemalen urad dal en fenegriekzaden in de grote kom.
Knijp met de geweekte idli rava water uit de rava met een vuist. Maak balletjes en schep de helft van de uitgeknepen rava in de kom gemalen urad dal. Maal de resterende halve rava met wat water tot een half grove pasta.
Voeg de half grove pasta toe aan de gemalen urad dal, uitgeknepen idli rava bal in de kom.
Meng ze door elkaar. met de handen in cirkelvormige bewegingen tot ze goed gemengd zijn. De warmte die met de handen wordt gegenereerd, bevordert het fermentatieproces.
Dek de kom af en zet hem op een warme plaats om 6-8 uur te fermenteren. Ik doe het meestal in de magnetron of oven. (voor de magnetron, plaats een glas water en verwarm het gedurende 1-2 minuten op hoog vuur, verwijder het glas en plaats de kom met beslag in de magnetron om te gisten. voor de oven, verwarm de oven voor op 100 C en plaats dan soms de kom met beslag om te fermenteren) Op deze manier zorgt u ervoor dat de oven of magnetron warm genoeg is om het beslag te laten fermenteren. Dit helpt in de koude winterdagen.
Na 6-8 uur is het beslag gerezen en heeft het een mooie gisting gekregen. Meng goed.
Verwijder in de kleine kom de hoeveelheid beslag die nodig is om idli te maken. De rest van het beslag kan gebruikt worden om dosa of uttapam te maken of in te vriezen en te gebruiken voor de volgende keer. Voeg zout en ongeveer 1/4 kopje water toe aan het beslag om het dun te maken.
Smeer de idli-standaard in met olie. Giet het beslag in de ingevette tribunes. Plaats de idli-standaard in het vat gevuld met water. Bedek het vat met een deksel zodat de stoom niet kan ontsnappen. Kook de idli 8-10 minuten.
Verwijder de idli. laat ze afkoelen. Als je wilt, kun je het idli-oppervlak met olie borstelen. Verwijder idlis met een kleine lepel of mes. maak op dezelfde manier resterende idlis. Serveer het warm met sambhar en chutney.